16 Şubat 2011 Çarşamba

Pedofili ve Hadım Yasası: Uccundan Azcık

konu hassas konu, kriminal ya da psikoloji bilimlerinin ötesinde, etik, siyasi, kültürel bi konu.. toplumun tüm kesimlerini ilgilendirmesi çok normal..

psikolojik rahatsızlıklar içinde belalı bi alan pedofili.. akranları ve ailesi ile sağlıklı ilişki kuramayan, sosyal açıdan gelişmemiş, içine kapanık bu sorunlu grup genelde 40-70 arasındaki erkeklerden oluşuyor.. ve gözlenen problemli davranışlar genelde çocuklara pornografik resimler gösterme, çocukların önünde cinsel ilişkiye girme vs şeklinde başlayıp zamanla uygunsuz dokunma ve tecavüz ile devam ediyor..

denenen terapi tekniklerinin başarılı olmadığı bir hastalık.. psikoterapi, grup terapisi, davranışcı-bilişsel terapiler nafile, bu tanıyı almış kişilerin çocuğu algılayış biçimi değişmiyor..

ama ilaç tedavileri de -hormon tedavileri ve kimyasalla hadım dahil- bir o kadar başarısız.. hadım edilen hastaların çocukları taciz etmekten vazgeçmediği gözleniyor hep..

adli psikoloji dersinde hiç unutmadığım bir konuyu tartışmıştık tüm sınıf.. ceza meselesi.. toplum adına devletin, suç işleyenlere karşı, toplumu korumak ve madur kişilerin çiğnenen haklarının karşılığında önlem ve eylemde bulunması, çoğunluğa katılarak modern toplum hayatının devamı için şart diye düşünüyorum, pedofili gibi örnekleri göz önüne alınca özellikle anarşist düşünce bana göre naif kalıyor.. ancak suç kavramının tanımı, suç teşkil eden davranışların kapsamı ve uygulanan ceza siyasi-ideolojik mevzular.. bunların içinde ceza meselesi etik meselelerle daha ilgili..

neyse bahsettiğim bu derste cezanın geri dönülür olma konusunu tartışmıştık.. yani devlet gerçek suçluyu yakalamanın garantisi veremeyeceği için (her ne kadar delil-tanık zinciri bunu garantilemeye çalışsa da her zaman yanlış karar olasılığı var) verilen cezanın geri dönüşü olmasının modern hukuk yasalarında önemli bi unsur olduğunu söylemişti hocamız.. örneğin idam cezası günümüz hukuk disiplinindeki gelişmeler düşünüldüğünde, problemli bir ceza uygulaması.. hadım meselesi de bunun gibi birçok tartışmayla kucak kucağa..

açıkçası batı toplumlarında olduğu gibi konuya pedofili hastalarının bireysel hak ve özgürlükleri açısından bakacak kadar hümanist değilim.. tedavisi mümkün olmayan bu kişilerin ömürleri boyunca onlarca çocuğa tacizde bulunduğu biliniyor.. hapis cezası alanların tahliye olur olmaz yeni kurbanların arayışına girdiği çok sık rastlanan bir durum, çünkü ortada kontrol edilemeyen bir dürtü var..

sanırım önemli nokta pedofili tanısı koymak için kişinin tekrarlayan bir davranış örüntüsü göstermesi gerektiği.. yani 14-15 yaşındaki çocuklarla evlenen pis herifler başka tür bi .erefsizlikten müzdarip..

peki psikolojik ya da kimyasal tedaviler işe yaramıyorsa ne yapmak lazım.. çocukların yanına yaklaşmama kuralı ile salıverilen bu sapıkların (başlarım bilimine, .erefsiz herifler) hepsinin başına polis dikmek mümkün olmadığına göre yeni bir suç işlemelerini ve bunun kanun güçlerince ispatlanmasını mı beklemek gerekiyor..

görüşüm çok marjinal.. ama nasıl ki şiddete eğilimli ve tedavisi mümkün olmayan birçok akıl hastası ömürboyu hastaneye yatırılıyorsa, bence bu kişilerin de ömürboyu kapatılması gerekiyor.. çünkü eğer hukuk disiplini çerçevesinde tartışacaksak hapis cezası suçluların islah edilmesi amacı ile uygulanır, oysa konu olan kişiler islah edilmesi bilimsel olarak imkansız görünmektedir.. mağdur kendisini savunması mümkün olmayan çocuklar olduğu için de onları korumak öncelikli olmalı..

gündemdeki hadım tartışmasını beyhude buluyorum.. bu tartışma kişi hak ve özgürlükleri çerçevesinden dışarı çıkamayacaktır, suçun işlenmeden önlenmesi konusu ise sorulmayacak bile..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder