29 Aralık 2010 Çarşamba

Pasif-Saldırgan Kişilik Bozukluğu ve Bir Gece Ansızın Penisinden Olan Kabadayılar

Pasif-saldırgan (passive-aggressive) kişilik bozukluğu çokça bilinen psikolojik rahatsızlıklardan biri.. ama işte bu çok popüler olan psikoloji konuları nedense hep tartışmalıdır.. kişilik bozuklukları arasında en az bilineni, tanımı, hangi kategoriye ait olduğu en tartışılan rahatsızlık..

yine bilimsel genel bi tanımla başlayalım.. Kişinin stres ve çevresel tehditlerle başa çıkmak için geliştirdiği, saldırganlığını dolaylı, açık olmayan yollarla dile getirdiği bir kişilik bozukluğudur.. altında düşmanlık duyguları yatar.. ilginç olan altta ne kadar düşmanca duygu varsa, dışarıya çıkan davranışlar o kadar munis, boyuneğici olur.. yani iki karşıt kişilik özelliğini barındırır: pasiflik ve saldırganlık.. gel de tartışma di mi..

nasıl anlıyoruz (zor anlıyoruz, ama olsun).. bu kişiler mesela birtakım kararları geciktirerek, kasıtlı beceriksizlikler ederek, önemli şeyleri unutarak bir çuval inciri berbat etmek deyiminin cuk diye oturduğu eylemlerde bulunurlar.. sevgiliniz buluşmalara geç kalıyor ya da unutuyorsa attığınız adıma dikkat etmekte fayda var.. başkalarını rahatsız etmek ya da somurtmak, işleri ağırdan alma, inatçılık, sorumluluk almaktan kaçınma vs. de bu rahatsızlığın davranışları arasında..

arzularının giderilmemesine tepki olarak ortaya çıkan pasif saldırganlık, aslında açıktan saldırgan davransalar tehlikeye girecek kişiler için koruyucu bir anlam taşıyor.. itilmiş ve kakılmış komik karakterleri bu durumu örneklendirmek için çok uygun.. itilmiş kakılmışa karşı koyamaz, her akşam dayağını düzenli yer zavallı, ama fırsat eline geçerse bol acılı yemeklerle, kasıtlı sakarlık ve beceriksizliklerle intikamını alır, o arada bizi de güldürür, sonra tatlı niyetine bi öğün dayak daha yese huzurludur artık..

yazının şu noktasına kadar penis demekten özenle kaçındım, tamam bilim için soyunma şartı yok ama rahat oluyoruz az biraz.. şimdi efendim felsefe, psikoloji, mitoloji, sanat vs çerçevesinde düşünüldüğünde insan bedeninin en önemli, en tartışmalı organının penis olduğu aşikar.. bi iki örnekle yazımızı temellendirelim.. eski yunanda bereket tanrısı Priapus kendi boyu kadar uzun olan penisi ile tarif edilmiştir.. ya da eski mısır mitolojisinde, min erkeklik yani güç ve iktidar tanrısıdır.. freud penis ve güç ilişkisini açıkça dile getiren ilk psikolog yanılmıyorsam.. kadının penisi olmamasından dolayı duyduğu kızgınlık ve aşağılık duygusu üzerine pek çok şey söylemiştir freud.. asıl feminist yazında penis ve iktidar ilişkisine önemli bi yer verilmiştir..

ana konuya geri dönersek, pasif saldırganlık hep boynu bükükleri oynamıyor.. patlayabiliyor (aman dikkat, korkmak lazım).. çocukluğunda pasif-saldırgan tanısı almışlar seri katillere dönüşebiliyor örneğin.. neden bilmiyorum, literatürde pasif-saldırganlık ile kocasının penisini kesip çatıya atma davranışı arasındaki ilginç ilişkiyi inceleyen bilime, topluma faydalı bi araştırma bulamadım ama iddia ediyorum kesin ilişkisi var.. çatıya atıyo çünkü, bu çok enteresan..

türkiye'de kadına şiddet haberlerden ara ara hatırladığımız bir konu, ama gerçek bir araştırma yakın zamana kadar hiç yapılmamış.. yapılan araştırma sonuçlarını da çarpıtmadan vereceklerini pek sanmıyorum, gerçek oranlar türkiyeyi kepaze eder çünkü.. kurban rolündeki kadını bir kenara koyarsak, türk kadını bir şiddet uygulayıcısı olarak pasif-saldırgandır, başka da şansı yoktur.. çıldırdığı noktada da hedefe kitlenir ve tek darbeyle iktidarı devirir.. aynı zamanda ileri görüşlü ve düşüncelidir, çatıya, ormana, çöpe atar, üstüne iki yumurta kırar yer ki cerraha iş çıkmasın.. bir iktidarı yerinden etmekten bahsederken yumurtanın tekrar gündeme gelmesi de ilginç oldu.. neyse, konuyu entel zorbalara bağlayıp toparlayalım artık.. şiddetin binbir türlüsü var (onu da yazıcam, çok doluyum), nezih beyler kibar şiddet yöntemlerini tercih ediyor, karşılığında da pasif-agresif cevaplar almaya devam ediyorlar (türkiyede kadının tepkisi sosyoekonomik verilere göre değişmiyor nedense) ama işte ateşle oyun olmaz cıss yapar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder