24 Aralık 2010 Cuma

Darwin: Ölesiye Korkaklık ve Cesaret


şu sıralar bizim kardeşle alışkanlık oldu, history channel biography serisinden belgeseller izliyoruz sık sık.. her ne kadar bu seride pekçok farklı yaklaşıma sahip önemli tarihi kişiliğe objektif bir yaklaşım sergilenirken, lenin'e 'cani' göndermesi yapmaktan çekinilmemişse de, pek çok bölüm ilginç bilgiler sunuyor..

bunlardan beni en şok edeni, darwin'in evrim teorisini geliştirdikten sonra 20 yıl boyunca hayati risk nedeni ile bu fikirlerinden hiç kimseyeye bahsetmemesi.. darwin, ancak bir başka bilim adamı evrim düşüncesini içeren fikirlerinden bahsetmeye başladığında harekete geçiyor.. kitap ilk basıldığı gün kitapçılarda tükeniyor..

ingilterede kitap okuma oranı 1800lerde bile türkiyeden daha yüksek görünüyor.. neyse, derdim o 20 yıl.. tek bir meslek arkadaşına bile açılmamış.. psikolojik bir yorumla otoriter baba figürlerinin çocuklarının yetişkinlikte neler yaşayabileceğini görmeleri açısından iyi bir örnek.. ama bir anda her şeyi açıklayarak, dünyanın sarsılışını memnuniyetle izlemek içsel büyüme olarak mı değerlendirelecek.. peki biz ne yapacağız acaba diye düşünüyorum, tarih türkiyede geri sayıma geçmişken darwin gibi 20 yıl susup bir başkasının konuşmaya cesaret etmesini mi bekleyeceğiz acaba?

asch (1951) diye ünlü bir psikologun yaptığı bir grup deneyinde, beş katılımcıya bi kağıda çizilmiş üç çubuk arasında başka bir kağıda çizilmiş çubukla aynı boyda olanın hangisi olduğu sıra ile soruluyor.. son katılımcı, gerçek katılımcı, diğerleri ise aslında katılımcı rolü yapan asistanlar.. cevap c iken, gerçek katılımcıya gelene kadar sahte katılımcıların hepsi ısrarla cevabın a olduğunu söylüyor.. gerçek katılımcıların yüzde 35'i gördüklerinin ne olduğunu çok net bilmelerine rağmen a cevabını veriyorlar.. ama grupta sadece biri yine yanlış bir cevap olan a cevabını verdiğinde bu oran yüzde 8'lere düşmektedir.. sırf bu yüzden bile, bugün doğru cevaptan emin olmasanız bile konuşmaya devam etmeniz bu rakamlardan biraz daha hayati sanki..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder