24 Aralık 2010 Cuma

Hayaller ve Memleketin Orta Sol Kanadı

bugün biraz yılgınım, süslemeden hemen konuya giriyorum..

markus 'olası benlik' (possible self) kavramını ortaya attığında, psikolojide önemli bir gelişme oldu ve gelecek, şu an yaşanan kişisel deneyimlerin organik bir parçası oldu.. beklentiler, umutlar, bi dünya şey zaten çalışılmaktaydı elbet, ama benlik sisteminin bir parçası olarak geleceğin işlevi tartışılmamıştı pek..

neydi olası benlik, en basit tanımı ile olmak istenilen 'ben'.. o ben gerçekleşmeden ona göre davranmak, onun olması için bugüne ait psikolojik, sosyal dünyayı düzenlemek vs.. kulağa basit geliyor biliyorum, hatta bu bilimadamlarının işi dünyayı karmaşıklaştırmak gibi.. ama değil, geçmiş deneyim, aktarım ve değerler gibi pek çok şeyle beraber düşünüldüğünde, üstüne günün ihtiyaçları, beklentileri ile birlikte benliğin işleyişinin oldukça karmaşık olduğu görülebilir..

sonra carver isimli bir başka bilimadamı duygularla ilgili duyduğum en ilginç açıklamayı yaptı ve dedi ki aslında duygular işte bu "ideal benlik"le "o anki benlik" arasındaki uzaklık değerlendirildiği zamanlarda ortaya çıkan tepkidir.. ideal benliğin değerlendirme mevzusu olmuş kısmına ne kadar yakınsak sevgi, mutluluk, huzur vs, ne kadar uzaksak acı, hayalkırıklığı, öfke vs yaşanıyordu..

türkiyenin zavallı orta sınıfı.. hani o gelişmiş zevkleri ile mutfağını ankastre döşemek isteyip de asla alamayacak olanlar.. bi de bunların arasında barış, kültür, insanlık, doğa gibi konuları kendilerine dert edinmiş daha zavallıları.. bu bahsedilen ideal benlikleri gerçeklikten uzak, hayalperest insanlar toplamı.. kızıyorlar size, yılgınsınız, yorgun ve tekerleme-şekerleme arası insanlarsınız diye..

hayal kurmadan yaşayamayanlardanım ya, işte bazen kurt kapanı gibi hayaller.. şimdi ne der deli doktorları, gerçekçi olmayan hayaller sağlıksız tabi.. gerçekçi hayalleri düşünüyorum, şöyle mi düşünmeli orta sol kanat, hımmmm barış imkansız ama cep telefonumu değiştirip bi üst modelini alabilirim.. hayalimdeki insan şu yeni çıkan eşek ölüsü büyüklüğünde bilgisayardan bozma cep telefonlarından birini geçen televizyona çıkan kavuklu lavuğa takıyordu.. kendimi hala sağlıklı hissetmiyorum doktor bey..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder